Aanwezig bij het theatercollege van De Greef over laaggeletterdheid, gehouden op 6 februari 2020 te Arnhem, was Rob. Rob is laaggeletterd. Tegelijkertijd dus ook ervaringsdeskundige. Als diabetespatiënt moest hij stoppen met bepaalde medicijnen. Hij stopte echter met de verkeerde medicijnen doordat hij de etiketten niet kon lezen. “Ik ben na 45 jaar een hele grote drempel overgestapt. De huisarts verwees me naar een school waar ik les kreeg van een vrouw die veel geduld had”, aldus Jos. Hij sloot af met de woorden: “Ik vertel, met vele anderen, mijn verhaal en zet me in door voorlichting te geven. Nu jij weet wat laaggeletterdheid inhoudt, daag ik je uit om mensen die laaggeletterd zijn te vinden. Help ze de drempel over, en geloof me, de dankbaarheid is niet uit te drukken”.  

De grondslag voor mijn afstudeerproduct.
Een half jaar lag deze uitspraak ten grondslag aan mijn definitieve afstudeerwerk/beroepsproduct. Na gedegen onderzoek, interviews met ervaringsdeskundigen, mensen in het werkveld, taalcoaches, experts van Stichting Lezen en Schrijven, bedrijfsadviseur Arbeidsmarkt van Gemeente Hengelo, lezingen en bijeenkomsten met laaggeletterden bijgewoond te hebben, is mijn beroepsproduct een animatievideo geworden, met als extra uitgave een wachtkamerboek. De animatievideo en en het wachtkamerboek zijn ontwikkeld voor, en in samenwerking met Het Taalpunt in Hengelo, gevestigd in Bibliotheek Hengelo. Zij wilden laten onderzoeken 
hoe het komt dat autochtone Nederlanders de weg naar het Taalpunt niet goed vinden en op welke manier zij laaggeletterden kan bereiken en stimuleren om contact op te nemen het met Taalpunt.



ook het bekijken waard ↓

Back to Top